ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ползването на водата от кладенците е безплатно за хората

МОСВ Росица Карамфилова

По инициатива на министър Росица Карамфилова днес се проведе първата от поредица планирани онлайн срещи с представители на областните и общинските администрации по въпросите, които възникват в хода на кампанията за регистриране на кладенци и ползването на подземни води за собствени потребности със срок до 28 ноември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

„Ползването на водата е безплатно, няма да се слагат водомери, регистрацията също е безплатна, бърза, лесна и еднократна“ – изтъкна министър Карамфилова пред участниците в срещата. Тя обяви, че още днес, в допълнително облекчение на процеса, Байновите дирекции ще изпратят до всички общини бланки със заявления, които са създадени за улеснение на гражданите и ще са придружени от указания за попълване.

Целта на регистрацията е в басейновите дирекции да постъпи точна информация за броя на водовземните съоръжения в съответния район, за да може да се гарантира ползването на водния ресурс. Още през 2000-та година започва кампания за регистрация на кладенците и неколкократно има удължаване на законовия срок. Въпреки това, „за тези 22 години никой не може да каже колко са кладенците в България“, отбеляза министърът и уточни, че ангажиментите за регистрация произлизат от европейското и националното законодателство и единственото, което е необходимо, за да бъдат изпълнени, е страната да разполага с регистър на кладенците.

„Вярвам, че въпреки оставащия един месец до крайния срок, всички ще припознаем задълженията си и чрез съвместни действия ще можем да приключим този важен ангажимент“, каза още министър Карамфилова.

По време на срещата бяха уточнени редица въпроси, свързани с пряката работа на местните и държавните институции по регистрацията на съоръженията в отговор на интереса на гражданите. Министър Карамфилова обясни, че ако лицето не разполага с географски координати, това по никакъв начин не представлява проблем, като за целта е достатъчно в заявлението да се опише местоположението на кладенеца в свободен текст.

Заместник-министър Петър Димитров изрично подчерта, че при регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, скица на имота, лична карта и какъвто и да било друг документ. Единственият документ, който се изисква, е попълнено заявление за регистрация на кладенец за собствени потребности.

Всеки собственик подава заявлението за регистрация в една от четирите басейнови дирекции, в чиято територия на управление попада имотът – БД „Западнобеломорски район“ – Благоевград, БД „Черноморски район“ – Варна, БД „Дунавски район” – Плевен, и  БД „Източнобеломорски район“ – Пловдив.

Заявлението за регистрация може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и предават на съответната басейнова дирекция постъпилите заявления. С предаването на попълненото заявление до кмета, гражданите са изпълнили задължението си.

На срещата бяха припомнени и към момента действащите законови изисквания – ползването на вода до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности, е безплатно.

Всеки четвъртък до 28 ноември 2022 г., когато е крайният срок за регистрация, зам.-министър Петър Димитров ще организира редовни онлайн приемни, за да бъде отговорено на запитването на всеки гражданин.

„Колегите на място в басейновите дирекции при необходимост ще оказват съдействие за попълване на заявленията“, увери министър Карамфилова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *