ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП оттегля номинацията на Никола Минчев за председател на НС

Парламент Никола Минчев

"Продължаваме Промяната" оттегля номинацията на Никола Минчев за председател на 48-ото Народно събрание. Това съобщиха от партията на брифинг в парламента. Формацията предприема тази стъпка, за да облекчи процедурата по избор на шеф на НС. Парламентарната група няма да предлага друг кандидат. Днес никой от номинираните кандидати не успя да събере гласовете на мнозинството от депутатите. Първото заседание на новия парламент продължи 8 часа, бяха направени две процедури за избор, но депутатите се оказаха в задънена улица. 

На брифинга стана ясно и че ПП няма да подкрепи предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на парламента. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев определи това като "силно неефективно". А другият съпредседател – Кирил Петков, подчерта, че в четвъртък сутринта, когато депутатите отново ще се съберат в пленарната зала, ПП няма да пречи на гласуването, но ще постъпи като опозиция – т.е. няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание в лицето на Росен Желязков.

"Ние ясно заявихме, че сме конструктивна опозиция. Ние ще гласуваме като една опозиция против кандидата на ГЕРБ", каза Василев и добави, че към момента не са решили кого ще подкрепят при гласуването в четвъртък. "Поставени сме в безпрецедентна ситуация. Имаме победител на изборите, който не може да събере съгласие за избор на председател на Народното събрание, камо ли за кабинет. Да свалиш кабинет на ПП и после да търсиш подкрепа от тази партия е малоумно", изтъкна той.

Пет партии днес издигнаха свои кандидати за председател и това разпиля гласовете, нужни за мнозинство. Два пъти на балотаж оставаха Никола Минчев и Росен Желязков, но нито един от двамата не можеше да събере поне 121 от гласовете, за да бъде валиден изборът. След пленарното заседание от "Демократична България" направиха предложение за ротационно председателството между кандидатите на двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ-СДС и ПП. По-късно ГЕРБ обявиха на пресконференция в партийната си централа, че ще подкрепят предложението.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *