ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пратка кетамин в 12 бидона хванаха на летище София

кетамин

С почти месец закъснение Агенция "Митници" информира за голям удар –  на 21 септември 2022 г. на летище София, служители от отдел „Борба с наркотрафика“ са открили 352 кг кетамин. Както е известно, „кетамин хидрохлорид“ е вещество, включено в списък III "Рискови вещества" от Приложение № 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. 

Служителите на агенцията извършили проверка на карго пратка, представляваща 12 бидона с прахообразно вещество с общо тегло 352 кг, пристигаща от Индия през Франкфурт, Германия, с посочен получател – фармацевтична компания от София, собственост на чуждестранен гражданин.

При отваряне на един от бидоните е установено, че той е пълен с бяло прахообразно вещество. Извършен тест с раманов спектроскоп е дал положителен резултат за кетамин. Пратката е спряна от митническите служители от направление и оставена за съхранение в склад под митнически контрол.

Изискани са необходимите документи и лицензи съгласно чл.32а, ал. 12 от  Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) и към момента на проверката лицензия или разрешително за внос, износ или транзит на пратка, съдържаща 300 кг. „Ketamine Hydrochloride BP”, не е било предоставено на митническите органи.

На 27 септември 2022 г. съвместен екип на Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) са посетили посочения в придружаващите документи склад на фирмата – получател. На място проверяващите са установили, че намиращото се на адреса складово помещение е необитаемо и според рекламни табели е в процес на продажба от собственика си.

Проведени са допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които по безспорен начин е установено, че складът на фирмата не извършва дейност по издаденото от ИАЛ Разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, а на адреса, посочен като седалище на фирмата, от март 2022 г. насам се помещава друго дружество.

Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, която е образувала досъдебно производство. Това е най-голямото количество от това вещество, задържано от Агенция „Митници“. Пратката с нетно тегло 300 кг кетамин е достатъчна за „производството“ на 2 млн. дози за черния пазар.

Кетаминът се използва предимно във ветеринарната медицина, но се продава нелегално на улицата, най-често във формата на прах. Ефектите на кетамина са сходни с тези на опиоидите. Употребата му в медицината е ограничена от страничните му ефекти.  При повишаване на дозата кетаминът има еуфоричен ефект, което може да доведе до злоупотреби и други нежелани последици – когнитивни дефицити и увреждане на черния дроб и бъбреците. Това прави и употребата му като антидепресант към момента доста ограничена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *