ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Предстои затягане на мерките в София

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки. До влизането в сила на заповедта ще има няколко дни.

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено. През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и,10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев.

Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа – както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат, обясни Кунчев. 

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта – Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза още Кунчев.

Конкретните мерки по области зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции. Към момента у нас се наблюдава голяма разлика в заболеваемостта между отделни области, затова засега не се обсъждат нови мерки на национално ниво. Ако още области достигнат крайните етапи на плана обаче, това ще се случи, обясни главният държавен здравен инспектор.

Обхвата на клъстърите, по които се следи заетостта на интензивните легла у нас, е в процес на промяна, съобщи Кунчев. Ще бъдат създадени 5 зони, всяка от които разполага с поне една университетска болница – София, Пловдив, Плевен, Варна, Стара Загора.

Ангел Кунчев коментира и обявеното облекчаване на мерките във Великобритания. Изтъкна, че ако България разполагаше с цифрите, с които в момента разполага Великобритания като заболеваемост, процент ваксинирани, облекчаването на мерките би било напълно оправдано. Към момента обаче реалността у нас е много по-различна от тази в Обединеното кралство. Главният здравен инспектор не се ангажира с прогнози за края на пандемията, но заяви, че е привърженик на тезата, че коронавируса става все по-малко патогенен и е в процес да се превърне в нормална респираторна инфекция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *