ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

При баланс на интересите можем да се върнем към нормалност за природния газ

Румен Гечев

"Външната политика не би трябвало да бъде разделение между леви и десни. Това е погрешно. Десните се опитаха да си присвоят така наречената и нищо незнаеща, ако не бъде изпълнена със съдържание, евроатлантическа ориентация. Да припомня, че при премиер от БСП станахме член на Европейския съюз. По история и по факти е абсурдно някой да поставя БСП извън европейските структури". Това каза проф. Румен Гечев от БСП.

Той допълни, че оценката за леви и десни партии трябва да бъде не на базата на това кой и какво декламира, а как използва външните си дипломатически отношения в полза на своя народ.

"Когато говорим за конфликт близо до границата, за енергийни проблеми, критерият не трябва да е евроатлантически или близкоизточен. Ценностите трябва да са български, какви са ефектите върху България от стъпките, които се правят", посочи Гечев.

Той подчерта, че мафията не е изкоренена и контролира в значителна степен съдебната система на страната.

"Всички опити за наказване на крадците, мутрите, на тези, които тласнаха и държат България на дъното на ЕС, са безуспешни, защото тези хора продължават да се радват на добър стандарт и да се намират под сянката на чадъра на съдебната система", коментира той.

Проф. Гечев посочи, че впечатлението как "служебният кабинет фриволно и щастливо ще може да си взема решения, не е вярно".

"Служебният кабинет трябва да изпълнява Закона за бюджета и трябва да подготвя изборите. Що се отнася до подписване на дългосрочни договори за доставка на газ… няма доставчик, който ще иска да подписва такива със служебен кабинет… Европейският съюз никога не е преставал да внася природен газ от Русия, той е намалявал доставките. Фантасмагориите как ще идват корабчета от Флорида или от Аляска и ще заместят 160 млрд. куб. метра газ годишно в Европа, и децата не ги вярват. Няма как да се доставя по-евтин и по-сигурен газ при тези природо-географски условия и позиция, в които се намират Европа и България. При баланс на интересите можем да се върнем към нормалност", обясни той.

„Проблемите в това правителство дойдоха не от икономическата политика, където постигнахме много добър синхрон в подготовката на бюджетите, да удържим българската икономика в тези тежки времена и даже да постигнем резултати, които, в най-лошия случай, компенсират инфлацията до момента, за да не позволим сътресения в жизнения стандарт на хората“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред БНР.

По неговите думи, проблемите са дошли по отношение на енергийните баланси и по отношение на неразумното изгонване на такова голямо количество руски дипломати и технически персонал.

„При положение че Европейската комисия категорично подчерта, че в санкциите срещу Русия не се включват газовите доставки, няма как от БСП да мълчим, когато само 3-4 страни от 27 на ЕС към момента не са се съгласили да заплащат в рубли, а всички останали са успели да уредят газовите си доставки“, категоричен бе той.

Проф. Гечев не е съгласен с критиката на президента Радев към БСП за енергийната криза и позицията за Северна Македония, като припомни, че и енергийният, и външният министър са от „Има такъв народ“.

„Да, правителството е коалиционно и всички носим някакви отговорности, но в това правителство отделните коалиционни партньори имаха конкретни отговорности и ние от БСП дадохме много висока оценка на работата на нашите четирима министри. Както БСП винаги е била коректна с президентската институция, така очакваме президентската институция да е коректна с нас“, каза социалистът.

„Ако Президентството продължи политиката си, която то много успешно започна и даде искра на протестите, можем да си стиснем ръцете по въпроса „Мутри, вън!“ от българската политика и икономика и тогава няма да има различия. Но трябва да си зададем въпроса, мутрите вън ли са или още дерибействат в България. Мафията не е изкоренена в България, тя контролира в значителна степен съдебната ни система. Виждате, че всички опити за наказване на крадците, на мутрите, на хората, които тласнаха България и я държат на дъното на ЕС, това са хора, които продължават да се радват на добър стандарт и да се намират под един огромен чадър на съдебната ни система“, коментира още народният представител от левицата.

Според него опасността е реална, защото, ако се върнат на власт силите, заради които българският народ излезе по улиците, то тогава последиците за България ще бъдат пагубни – най-вече във вярата на хората, че нещо може да се промени. „А то може да се промени не като се противопоставят институции, а когато институциите работят в посока на вън, мутрите от българската реалност, престъпниците в затвора, никакви съдебни гаранции и чадъри за когото и да било“, смята проф. Румен Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *