ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проблемът не е в технологията на вота, а в недоверието на избирателите

Избори

"Проблемът не е в технологията на гласуване, а в това, че българският избирател не вярва на политическите партии. Едва ли ще се увенчаят с успех опитите на по-старите партии – ГЕРБ, БСП, ДПС – да върнат хартиената бюлетина, за да вдигнат избирателната активност. И сега в по-малките секции се гласува на хартия, но не наблюдаваме там кой знае каква активност на изборите. Напротив, тя е стандартна, каквато е в секциите с машинно гласуване. Смесеното гласуване – с хартия и с машина – едва ли ще вдигне активността на гласуване. Основният проблем е, че избирателите все по-малко вярват на партиите, а партиите все по-малко отговарят на исканията на избирателите".

Коментара направи пред БНР Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи и бивш депутат.

Според Мирослав Мурджов дали да има смесено гласуване – и машини, и хартиени бюлетини – не е в дневния ред на обществото, но е в дневния ред на политиците. "Въпрос на приоритети – едно за партиите, друго за гражданите", отбеляза той.

По думите на експерта съществува съмнение и в машините за гласуване.

"Има аргументи и едните, и другите. Затова решението, което ще ни се предложи – да има избор хартия или машина, ще удовлетвори и двете страни, защото и едните са любители на конспирациите, и другите. А не трябва да има конспирация точно в изборите. Те трябва да са законни и прозрачни", коментира експертът.

Той изказа мнение, че бързането около връщането на хартиената бюлетина е защото се върви към нови предсрочни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *