ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проект ще развива фискалната децентрализация и финансовото управление на местно ниво

мррб

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва работа по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Целта му е да подкрепи финансовата автономност на общините у нас в съответствие с европейските практики и стандарти, съобщават от министерството. В резултат от изпълнението му се очаква подобряването на правната, финансовата и стратегическата рамка за фискална децентрализация.

В хибриден формат беше проведена встъпителна среща по проекта с участието на представители от Главна дирекция за подпомагане на структурните реформи към Европейската комисия и Експертния център за добро управление към Съвета на Европа, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, НСОРБ и Сдружение „Форум Гражданско Участие“.

С проекта ще се разкриват предизвикателствата и ще бъдат разработени възможни решения. В тази връзка се предвиждат работни срещи, дейности за изграждане на капацитет и обществени консултации.

В технически доклад ще бъде направен анализ на съществуващата правна, административна и оперативна рамка на общините. Ще бъде изготвен доклад с препоръки за подобряване на законодателната и фискална рамка на основата на балансирана и ефективна децентрализация. Като резултат ще бъде разработен и документ с препоръки за административни, регулаторни и законодателни промени във финансирането на местните власти, базирани на европейската практика. На по-късен етап са предвидени обучения и съставяне на обучителни материали, които ще подпомагат в дейността им местните власти.

Проектът се финансира от Европейския съюз

чрез инструмента за Техническа помощ (TSI) и се изпълнява от Съвета на Европа в сътрудничество с Европейската комисия. Бюджетът му е 611 112 евро. Срокът за неговото изпълнение е до края на февруари 2024 година. В проекта участват още Министерство на финансите, НСОРБ,  заинтересовани организации или институции в България с особена експертиза и опит по темите на проекта и достъп до мрежа от национални експерти и други. Резултатите от проекта ще бъдат дискутирани в Съвета по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет и Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *