ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Програмата за украинските бежанци ще се плати до края на октомври

украински бежанци

"Важно е да имаме работещ парламент, за да се приеме Законът за държавния бюджет и необходимите законодателни промени в подкрепа на бизнеса."

Това обяви служебният министър на туризма д-р Илин Димитров по време на работна среща с ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На срещата се коментираха актуални теми и въпроси, както и предприетите действия на Министерството на туризма по ключови политики. 

В срещата се включиха председателят на организацията Георги Щерев и заместник-председателите Бранимир Миланов, Атанас Димитров, Малин Бистрин, Веселин Налбантов, Еньо Енев и Тодор Янакиев – член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Във връзка с бежанците от Украйна и очакваните плащания към хотелиерите, настанили украински граждани, министър Димитров призова хотелиерския бранш за спокойствие. Той увери, че всички средства ще бъдат обработени от Министерството на туризма и администрирани до края на месеца.

Периодите по плащанията обхващат месеците от март до септември, включително. Димитров напомни, че процедурата по самото плащане изисква и техническо време, но даденото в началото на мандата обещание за спешни мерки по разрешаване на тази криза ще бъде категорично изпълнено. 

Служебният министър напомни, че Министерството на туризма единствено администрира плащанията по програмата. Във връзка с въпросите дали програмата за бежанците от Украйна ще бъде удължена, министърът на туризма подчерта, че решението може да бъде взето от Министерския съвет въз основа на предложението на  междуведомствената работна група, която заседава и обсъжда различните варианти. 

Димитров призова хотелиерите да се възползват активно от възможностите по втората процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за киберсигурност и подчерта, че с подобрения по сайтовете си те ще постигнат по-добра видимост в дигиталното пространство.  

С Изпълнителното бюро на БХРА министър Илин Димитров обсъди предстоящия зимен сезон, възможността да се въведе таван за цените на ток и газ, както и запазването на ДДС от девет процента.  

Министър Димитров информира и за актуалната работа по външните пазари, както и предстоящите участия на България в ключови международни изложения, като най-скорошното – във Великобритания, в началото на ноември. 

Сред важните теми, които бяха обсъдени, бе цялостната промяна на рекламата на България. Министърът постави акцент върху дигитализацията и прозрачността при изразходване на средствата.

"Важно е какви послания излъчваме като бранш и дестинация". Около този акцент на Илин Димитров се обединиха и представителите на  организацията на българските хотелиери и ресторантьори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *