ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Прокуратурата започна разследване на хакерските атаки

Киберсигурност

Държавното обвинение се самосезира заради поредицата хакерски атаки срещу български сайтове, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Днес, 15.10.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга, съобщават от държавното обвинение. 

"Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство. За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена", съобщават от прокуратурата. 

По-рано  бе съобщено, че руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са атакували наши сайтове. От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS – разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група. От пресцентъра на президентството също потвърдиха за хакерската атака срещу сайта на институцията. "Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът информира, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта", съобщават от пресцентъра на Дондуков 2. 
 
"Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него", категорични са от пресслужбата на президента. 

По-късно и главният прокурор коментира темата, като допусна, че са замесени руски хакерски групи. "Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние", написа Иван Гешев в профила си в Twitter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *