ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Работим за включването на Коридор 8 в европейската транспортна мрежа

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

Българската държава работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа. Направлението София – Скопие – Дурас – Тирана трябва да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на европейските министри на транспорта в Прага, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Развитието на високоскоростните жп линии, международната свързаност и предизвикателствата пред европейския железопътен транспорт бяха сред темите, обсъждани на срещата в Прага.

Вицепремиерът Алексиев обърна внимание, че все още не е осигурено финансиране на разширяването на Трансевропейската транспортна мрежа.

„Очакванията ни са до края на 2030 г. да бъдат модернизирани близо 835 км жп линии от основната жп мрежа, което представлява едва 47,7% от цялата ѝ линейна дължина на територията на България“, обясни той.

"Необходими са инвестиции над 15 милиарда лева само за основната мрежа. В същото време тази сума надхвърля финансирането на жп инфраструктурата от европейски фондове за периода до 2027 година. На практика този ресурс е непосилен за националния бюджет", добави Алексиев. 

По време на форума в Прага, вицепремиерът Христо Алексиев проведе среща с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис. Основна тема бе ускоряването на проекта за железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. Двамата министри се договориха за скорошна среща на двустранната работна група по този стратегически интермодален проект, съобщават още от Министерството на транспорта и съобщенията.

Христо Алексиев и Константинос Караманлис бяха категорични, че коридорът ще подобри транспортната, икономическа и енергийна свързаност не само между България и Гърция, но и в целия регион. Той ще свързва Егейско с Черно море и Дунав. Коридорът ще осигурява свързаност с плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис, в който България има 20% участие. Съоръжението се намира в близост до важния енергиен възел Комотини.

В началото на месеца България обяви готовност да подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 8 на територията на Република Северна Македония.

"Коридор 8 е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанищата Варна и Бургас през Република Северна Македония, направление Дуръс към Европа", заяви тогава зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *