ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев: Моята борба не е срещу конкретно правителство

Румен Радев се среща с българи в Берлин

Много е важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи да следва своите обещания и политиката му да бъде прозрачна, отчетна, без сиви зони, без скрити процеси. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българската общност в Берлин. Той бе запитан дали с риториката си не допринася за евентуалното падане на правителството и до провеждането на предсрочни избори. 

Държавният глава увери, че с критиките си не цели да свали кабинета. "Винаги съм се придържал към своите конституционни права и задължения като президент. Винаги съм се старал да бъда коректив, да изразявам нагласите на българите. Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат", отбеляза Радев. Като цел номер едно той отчете укрепването на държавността. "Каквито и икономически и социални програми и политики да правим, ако не укрепим държавността, те ще рухнат като всички досега. Това означава борба с корупцията, върховенство на правото, отчетни, отговорни институции", подчерта той. И добави, че действията на правителството трябва да карат чувството за справедливост у гражданите да расте, да не отива надолу.

Президентът изясни ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. "Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него", каза той. Проблем е подходът на кабинета предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента, смята Румен Радев.

"Във връзка с реалната цена на първите осем поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета – тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща", уточни президентът. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "вид измама към българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат впоследствие". "Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с осем самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници. Не можем да е откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците", изтъкна държавният глава

"Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна – явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година най-много. И ще се появи пропаст от поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България", призова Радев.

Представители на българите, живеещи в Германия, изразиха безпокойствата си и потърсиха мнението на държавния глава по редица теми – от проблемите с образованието като цяло и конкретни казуси до позицията му спрямо актуални политически въпроси.

"Срещата с вас за мен е най-важната от моята визита, защото гласът на България в тези динамични и предизвикателни за цяла Европа времена трябва да се чува. Нашата позиция трябва да се разбира. Това е силата на Европейския съюз и НАТО – всеки глас, всяко мнение е важно. Искам да чуя у вашия глас", обърна се президентът към сънародниците ни.

Българската общност е седмата по численост чуждестранна общност в Германия, както и една сравнително млада общност, добре интегрирана в германското общество и трудов пазар, каза посланикът ни там Елена Шекерлетова при откриването на срещата. През последните години броят на българските граждани в Германия бележи значителен ръст, като в периода 2011 г. – 2020 г. увеличението е над четири пъти. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885.

Румен Радев е на посещение в Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото е предвидено българският държавен глава да проведе среща днес (16 май).
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *