ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев отново ще проведе консултации, преди да връчи третия мандат

Румен Радев

Президентът Румен Радев отново ще проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Държавният глава обяви, че ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни. От коалицията вече неколкократно заявиха, че ще върнат мандата веднага. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, Радев счита за целесъобразно той да се проведе в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент. "Това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони. А правителството – с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване", изтъкна той пред репортери на Летище София при пристигането си от Черна гора, където беше на официално посещение. 

Според президента е очевидно, че политическата криза в страната се изостря. "Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента", отбеляза той. И добави, че по Конституция трябва да обяви веднага избори в рамките на два месеца. Това означава избори през септември, което също по думите му крие рискове. А от друга страна прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към "изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени".

Държавният глава констатира, че партиите чертаят все по-дебели червени линии помежду си. Затова съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно. "Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и около какви приоритети и програми", добави той. Според това ще реши на кого да връчи третия мандат.

"Очаквам управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България и да не допусне страната ни да остане в периферията на Европа", подчерта Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *