ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев отправи критики към Петков и Нинова

Румен Радев

Президентът Румен Радев разкритикува управлението и се обяви против изпращането на военна помощ на Украйна. "Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет, и в своята политика се води от българския национален интерес. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от такова посещение. Това заяви президентът Румен Радев по повод заминаването на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, за Киев. Той припомни, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на България към конфликта между Русия и Украйна, който влияе пряко и на живота и благосъстоянието на българите тук, а особено на българите в Украйна.

"Правителството трябва да отговори бързо на няколко въпроса – защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност", каза държавният глава в отговор на журналистически въпрос по повод полученото вчера уведомление, че "Газпром" спира доставките на синьото гориво за Полша и за нашата страна. Радев попита и резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни, защото, по думите му, ако не е резервиран, ние ще видим вече да "загряват" посредници. Това означава – да, навярно ще намерим алтернативни решения, това ще изисква и време, и средства и означава много по-високи цени. Оттук нататък – и рискове за доставките", изтъкна президентът.

Запитан за възможностите за енергийна диверсификация Радев припомни, че многократно е настоявал за това: "Многократно съм твърдял, че тези три милиарда, платени от нас, от нашия бюджет (за изграждането на Балкански поток – бел. ред.), не обслужват българския интерес, те обслужват интерес на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия, а в това време ние не успяхме да гарантираме и да осигурим истинска диверсификация."

Това, което става с доставката на газа, ще бъде и истински тест за европейската солидарност, ще помогне ли и как Европейският съюз на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава, смята Румен Радев.

Държавният глава отново се обяви категорично срещу предоставянето от България на военна помощ за Украйна и каза, че това означава стъпка към въвличането пряко на страната ни в конфликта. И заяви, че България трябва да бъде част от усилията за мир и за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, защото, по думите му, вече е ясно, че удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения. "Излизат вече и редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката (Корнелия Нинова от БСП – бел. ред.) ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт, коментира още президентът.

Попитан за обявената от премиера Кирил Петков публична кампания за набиране на средства в подкрепа на Украйна, държавният глава подчерта, че политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. И уточни, че самият той е дарявал свои заплати за бедстващите пенсионери от Видинско в началото на пандемията COVID-19, дарява редовно за инициативата "Българската Коледа" за забравените от българското здравеопазване деца, за български църкви, за българската култура. И призова българските политици "преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи".

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *