ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев призова КЕВР и “Булгаргаз” да обявят цените на газа

Президенство Румен Радев

Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен. Това каза президентът Румен Радев по повод новината, че от юни в България ще започне внасянето на втечнен природен газ от САЩ на цени, под тези на "Газпром". "Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точни параметри за нейните измерения, но е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България", добави Радев. "Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките, както и за възможност българският бизнес, „Топлофикация“ ЕАД и потребителите да прогнозират своите разходи", подчерта държавният глава. Той призовава КЕВР и „Булгаргаз“ най-сетне да обявят цените на газа, защото бизнесът, топлофикациите и хората са в неведение. 

Днес (11 май) продължава официалното посещение на президента Радев в Чехия. То е по покана на колегата му Милош Земан. Програмата на Радев във втория ден от визитата му започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост. По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 хиляди българи.

"За мен е огромно удоволствие и чест да бъда днес сред представителите на една от най-многобройните български общности извън България. Искам да ви поздравя, че успявате да пазите нашите култура, традиции и език. Искам да ви предам и най-добри благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни разговори с тях вчера и се чувствам горд, че съм българин, защото оценката за вас е изключително висока. Най важното е, че вие не само успявате да съхраните българската култура, но и индивидуално, като личности, вие помагате изключително много на България да развиваме отношенията ни с Чешката република", посочи държавният глава.

Той открои и реализирания през последните 10 години стокообмен с Чехия. "Той вече надхвърля 1,7 млрд. евро. Ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Това означава много и вие несъмнено, с начина на вашата работа и доверието, което предизвиквате, допринасяте за този успех", изтъкна Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *