ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев разговарял в Брюксел с Рюте за Шенген

Румен Радев

Президентът Румен Радев съобщи, че е разговарял отново с холандския премиер Марк Рюте по въпроса за присъединяването на България към Шенген. Имахме отново доста задълбочен разговор, посочи той пред български журналисти в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Държавният глава отбеляза, че чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал категорично през декември чешкото председателство на Съвета на ЕС да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение на този въпрос. Изборите в Нидерландия са през пролетта. Това е трудна тема, но Нидерландия вече е сама, това е най-важното, заяви Радев.

В Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "за" и само четирима – "против", отбеляза той по повод одобрената от ЕП нова резолюция с призив България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. Това ясно показва, че България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго, коментира Радев. Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията, че всички държави вече застават зад България. Важно е да имаме тази подкрепа, тя ще доведе до реален резултат, обобщи той.

По неговите думи е необходимо допълнително разяснение какво означава във времена на икономическа криза България да стои с блокирани граници. Когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, е важно бързото движение на хора, стоки, услуги и капитали – в момента срещаме ненужно затормозяване, посочи президентът. Той благодари на МВР, на всички служби и институции, които са работили и представили България по изключително добър начин при новата проверка за работата по българските външни граници. 

Парламентът в Хага вчера прие резолюция България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген.

По повод приетите тази нощ решения от Европейския съвет в областта на енергетиката президентът отбеляза, че трудно се намира пресечна точка на интересите. По неговите думи най-важното е, че има решение общите покупки на газ в ЕС да бъдат на доброволна основа. България следи да не допусне по никакъв начин накърняване на нашия интерес, поясни Радев.

Служебното правителство няма да повдига темата битовите потребители да отидат на свободния пазар на електрическа енергия. Надявам се и следващото редовно правителство да не го прави, добави той.

Президентът посочи, че може да връчи мандат за съставяне на правителство, когато има структурирани парламентарни групи в Народното събрание. Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и към държавата, и да конституират парламент. Проблемите, които трябва да се решават, са много. Много закони чакат, заяви той. По неговите думи Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Конституционният съд и БНБ работят в непълен състав или с изтекъл мандат, защото предишни парламенти не са изпълнили своите задължения. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата, коментира държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *