ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Расте броят на осигурените българи в четирите вида пенсионни фондове

КФН Комисия зя финансов надзор сграда

Общият брой на осигурените българи в четирите вида пенсионни фондове към края на миналата година е 4 849 754 души, като нараства на годишна база с 0,64 на сто, съобщиха от Управление "Осигурителен надзор" на Комисията за финансов надзор. Окончателните данни от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2021 г. са по информация от одитираните годишни финансови отчети и годишните отчети за надзорни цели за 2021 г., представени от пенсионноосигурителните дружества в регулатора.
Към декември нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 19.56 млрд. лева. В сравнение с края на 2020 г. те са нараснали с 13,08 на сто.
Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за миналата година възлизат на 332.28 млн. лева, изчисляват от регулатора. А нетният им финансов резултат за 2021 г. е печалба в размер на 72.97 млн. лева.
Към края на миналата година са създадени седем фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) и девет фонда за разсрочени плащания (ФРП). През периода между 1 септември и 31 декември са сключени общо 270 пенсионни договора за изплащане на допълнителна пожизнена пенсия за старост и още 1863 договора за разсрочено изплащане на средства с първите лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст. За осъществяване на плащанията към тези българи през четвъртото тримесечие от индивидуалните им партиди са прехвърлени 4.48 млн. лева във фондовете за изплащане на пожизнени пенсии и 8.63 млн. лева във фондовете за разсрочени плащания. През същия период за пенсии от фондове за пожизнени пенсии са изплатени 53 хил. лева. Заедно с това от фондове за разсрочени плащания са платени 596 хил. лева за разсрочени плащания на осигурени лица и 8 хил. лева еднократно на наследници на осигурени лица, получавали разсрочени плащания.
Еднократно с това от универсалните пенсионни фондове са изплатени и средства на стойност 58 хил. лева на осигурени българи, които са навършили пенсионна възраст.

През четвъртото тримесечие на миналата година в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 99 382 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг, съобщиха от Комисията за финансов надзор.
Общо 83 241 осигурени българи са получили разрешение да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 349 121 133 лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *