ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Разходите за пенсии са с над половин млрд. лв. повече спрямо полугодието на 2021 г.

НОИ сграда

Към края на юни общият размер на отчетените приходи е 4.70 млрд. лв., което представлява 48,6% изпълнение на плана за годината на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО). Постъпилите приходи са с 363 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, отбелязват от Националния осигурителен институт (НОИ). Общо отчетените разходи възлизат на 815 млрд. лв. или 48,4% от заложените в плана за годината. Тези пари са с 308.4 млн. лв. повече на годишна база.

В структурата на общите разходи най-голям дял заемат разходите за пенсии,

които са в размер на 6.96 млрд. лв., което е 49.3% изпълнение на плана за годината. Харчовете за пенсии за първите шест месеца на годината са с 564.1 млн. лв. или с 8.8% по-големи спрямо същия период на миналата година.
За изплащане на т.нар. „ковид добавки“ от 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 736.2 млн. лева. Тези средства не са планирани в бюджета на ДОО за тази година и са от сметката за чужди средства на НОИ, разкрита на основание ПМС № 479 от миналата година. За еднократни добавки от 75 лв. на ваксинираните пенсионери са изразходвани 56.1 млн. лева. Тези средства също не са планирани в бюджета на ДОО за тази година и са от сметката за чужди средства на НОИ, разкрита на основание ПМС № 474 от 2021 година. За изплащане на допълнителни компенсаторни суми за разликата до размера на дохода от пенсии през декември миналата година са изразходвани 100.8 млн. лв., като сумата се отнася за януари, февруари, март, април, май и юни тази година. За изплащане на т.н. „великденски“ добавки от 70 лв. на всеки пенсионер са изразходвани 142.1 млн. лева.
Следващата по значимост и големина група разходи в консолидирания бюджет на ДОО са разходите за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване, които към края на юни са в размер на 1.01 млрд. лв. или 44.3% изпълнение на плана за годината. Отчетените разходи за шестте месеца на годината са с 6.8 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.
Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към юни е 3.42 млрд. лева.

Учителски пенсионен фонд
Отчетените приходи в този фонд към края на юни са в размер на 43.1 млн. лв., което е 40.8% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 0.3 млн. лв. повече на годишна база.
Общо отчетените разходи на Учителския пенсионен фонд към 30 юни са в размер на 31.9 млн. лв., което представлява 46.4% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 6.3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“
Отчетените приходи към края на юни във фонда са 1.18 млн. лв., което е 47.1% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 280.3 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година.
Общо отчетените разходи са в размер на 576 100 лв., което представлява 12.1% изпълнение на плана за годината. Платените средства са с 1.71 млн. лв. по-малко на годишна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *