ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Решението за изгонването на руските дипломати не е мое

кирил петков

За да е ясно на всички български граждани, искам да кажа, че има три доклада на ДАНС, заради които се взеха тези решения (отзоваването на руските дипломати, бел. ред.). Има и междуведомствен доклад от Министерството на външните работи, има и решение на Съвета по сигурност. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента по повод експулсирането на дипломати от руското посолство у нас и преди началото на закритото пленарно заседание по темата.

"Решението, което се случи, не е мое, а на базата на този Съвет по сигурност и на трите доклада от ДАНС'', допълни той.

"МВнР отговаря за това, имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират от май, юни, имаме отделни информации и през март", разясни още Петков.

Премиерът Кирил Петков и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев ще бъдат изслушани на закрито заседание в парламента заради изгонването на 70 руски дипломати. Изслушването им ще бъде от 18,30 часа.

По предложение на ГЕРБ в изслушването ще се включат и директорите на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев и на държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов уточни, че не е ясно дали представителите на разузнавателните служби ще могат да реагират и да присъстват за началото на закритото заседания.

Заради изгонването на  руските дипломати по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че прекратява преговорите за нов кабинет и че няма да подкрепи ново коалиционно правителство, ако премиер е Кирил Петков.

БСП спира преговорите с ПП за съставяне на правителство заради решението за изгонване на руски дипломати. Това заяви по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилото повече от час и половина съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

"Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето и по съдържанието, което се съдържа в това решение", подчерта тя.

Решението е взето еднолично от Кирил Петков, каза Нинова. Досега левицата е проявявала толерантност в името на общата цел за промяна на модела на управление, но вече има условие, за да се върне на масата за преговори с "Продължаваме промяната".

"Но, тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", каза още Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *