ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Решението за руските дипломати трябваше да се вземе от следващия кабинет

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като безпрецедентно решението на премиера Кирил Петков за отзоваването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство у нас.

В Павликени Йотова посочи, че президентската институция е спазила конституцията при политическите консултации преди предстоящото връчване на първия мандат за ново правителство и не изключи възможността да се стигне до трети служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Решението за отзоваването на руските дипломати е безпрецедентно, защото е взето от правителство, което е загубило доверието на българския парламент и вече е в оставка, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има основание след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той", каза тя.

На въпрос отзоваването на руските дипломати може ли да доведе до прекратяване на дипломатическите отношение Русия – България, Илияна Йотова посочи:

"Най-тежката мярка е "скъсването" на дипломатическите отношения. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всякакъв коментар, защото наистина нямаме грам информация".

По повод желанието на "Продължаваме промяната" и на БСП за продължаване на консултациите с президента преди връчването на първия мандат за ново правителство, в Павликени, където беше гост на празника на града, вицепрезидентът Йотова посочи, че президентът Радев ясно е заявил, че консултациите са приключили и конституцията е била спазена.

На въпрос започнала ли е президентската институция да подготвя служебен кабинет или се разчита в рамките на този парламент да има редовно правителство вицепрезидентът отговори:

"На нищо не разчитаме нито в положителен, нито в негативен план. Смятам, че президентът има вече достатъчно опит в тази посока, ако се стигне до този вариант, ще има и служебен кабинет".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *