ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Рокадите в МВР били заради натрупани инциденти

МВР Иван Демерджиев

Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая „Семерджиев”, заяви днес вътрешният министър Иван Демерджиев. Той обясни решението си с натрупани много инциденти. Семерджиев разкри, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

Бившият шеф на столичната дирекция Валери Йорданов коментира решението на Демерджиев за смяна на ръководството на седем Районни управления на МВР в София. Според него това е прецедент. „Такъв случай не си спомням, това е прецедент за полицейските началници в София”, каза Йорданов.

Според него в Закона за МВР няма понятие занижен контрол. „В закона няма такава дефиниция. Има упражнен и неупражнен контрол”, поясни Йорданов. „На тези хора се предлагат други длъжности, които със сигурност ще са по-ниски”, допълни той.

Йорданов призна, че в системата има пробив и той не е отскоро. „Работим по стара система, следва да се направи ремонт на закона”, смята бившият началник на СДВР.

Експертът по сигурност в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов също коментира случилото се. Според него няма начин със смяна на ръководни кадри да се извърши грандиозна промяна. "Един от сериозните проблеми е, че има очакване, че в МВР може да бъде сътворено чудо, а представата за това чудо е да се случи със смяната на началници. Сменяйки някакви ръководни хора, да направите грандиозна системна промяна – това няма как да се случи. В МВР има много висока несигурност. Представете си колко може да е дълъг хоризонтът на хората, които се назначават в момента – до следващото правителство или 4-5 години, колко може да е? Очакването, че те ще работят, без да се съобразяват с политическите обстоятелства, ми се вижда почти невъзможно. Последните две години показаха, че системата на МВР е силно политизирана и силно зависима от политици, което напомня на ситуацията 1991-1992 г.", заяви Безлов. "Имаме ли гаранция, че като сменим тези няколко районни началници, ще се оправят нещата?", попита експертът. "Начинът, по който да се оценяват ръководителите, да е на база на резултати – ефективност на разследванията, състояние на личния състав, защо напускат служители, примерно. Има ред обективни характеристики, а не се използват. Просто ни казват, че някой не си е свършил работата", е неговото становище.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *