ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Румен Гечев: Няма да подкрепим влизането ни в Еврозоната

Румен Гечев

„За БСП въпросът не е дали да изпълняваме или не задълженията си от договора с Европейския съюз, а готови ли сме и кога следва България да влезе в Еврозоната.“ Това заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев по време на изслушването на Управителния съвет на БНБ в парламента.

По думите на социалиста това не е политическо решение, а икономическо.

„Няма как да се съгласим, че ако България не влезе в Еврозоната от 2024 г., тя щяла да остане в периферията. Дания и Швеция, които през 2002 г. и 2003 г. имаха референдуми и отказаха да влязат в Еврозоната, тъй като имаше задълбочени анализи на техните Академии на науките, икономически центрове, Президентства, правителства“, посочи той.

„Има един показател – конкурентоспособност, който обхваща всички макроикономически показатели. Според Института в Лозана, Швейцария, който е най-авторитетната класация по конкурентоспособност, номер едно в света е Дания, която не е в периферията, макар че не е в Еврозоната. Номер 4 е Швеция – също не е в периферията“, обясни проф. Гечев.

Той даде пример с тези страни и по показателя БВП. „В Дания доходът на човек от населението е 67 803 долара, в Швеция е 60 239, а на водещата икономика на Еврозоната – Германия е 50 802. Тоест по БВП, безспорен показател за жизнения стандарт, Швеция и Дания не са в периферията, а водещи в света. Изводът е че тези, които са решили да не влязат в Еврозоната ще останат в периферията, не е вярно“, категоричен е социалистът.

"Въпросът на левицата е на базата на какви сравнителни анализи българите решаваме, че ще влизаме в Еврозоната на 1-ви януари 2024 г.", допълни той.

„Защо Швеция и Дания с референдуми до момента и дума не става за Еврозоната?“, попита депутатът от левицата и добави към този списък страни, които са по-развити от нас и в обозримо бъдеще също не желаят да влизат – Полша, Унгария и Чехия.

„На какво основание БНБ предлага да се взима бързо политическо решение и да ускоряваме влизането на България в Еврозоната към 1-ви януари 2024 г.?“, попита социалистът и допълни: „БСП докато не сме сигурни, че това присъединяване е в полза на българските икономика и българските домакинства, няма да подкрепим“.  

"Управителят на БНБ не отговори на нито един въпрос", заяви народният представител от БСП Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

"Отговори ли г-н Радев на въпроса за икономическия растеж, финансовата и банковата стабилност, конкурентоспособността на български фирми и сфера върху текущата сметка и търговския баланс? Отговори ли на въпроса за покупателната способност на доходите и депозитите, в това число върху инфлационните очаквания? Отговори ли на въпроса за степента на запазване на суверенитета при управление и при използването на валутните и златните ни резерви?", попита Гуцанов.

Депутатът от левицата подчерта, че управителят на БНБ е бил поканен в Народното събрание да отговаря на въпросите на народните представители, а не да чете лекция. "Такава подигравка в Народното събрание от институцията БНБ не сме очаквали", коментира той.

"Аз Ви моля, г-н Радев, отговорете на въпросите, а не давайте съвети на Народното събрание. Ако искате, кандидатирайте се за народен представител и тогава говорете по този начин", обърна се към управителя на БНБ Борислав Гуцанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *