ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Румен Радев на консултации с “Български възход” в понеделник

Румен Радев

На 28 ноември, в понеделник, от 14.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на "Български възход". Това съобщиха от Президентството.

Срещата е продължение на разговорите с парламентарно представените политически сили в 48-ото Народно събрание съгласно чл. 99, ал. 1 от Конституцията.

Държавният глава започна консултациите на 26 октомври с най-голямата по численост парламентарна група – ГЕРБ-СДС. След това той се срещна и с "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане" и "БСП за България". Той подчерта, че следва строго процедурата по Конституция и изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог.

Според него е важно формациите да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, обясни държавният глава.

На 21 ноември Румен Радев се срещна и с парламентарната група на "Демократична България". На нея той обяви, че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Той обаче изрази надежда да не се стига до подобна хипотеза.

"След изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната политическа риторика и да се приемат важни закони. Втората ключова цел е така да се разположат консултациите във времето и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква несъмнено забавяне", подчерта президентът.

От своя страна лидерът на ДБ Христо Иванов коментира: "Ние много ясно сме заявили трите си приоритета: първият е съдебната реформа, вторият – въпросите на сигурността, с оглед конфликта в Украйна, и на трето място е разумният икономически курс, при който да се погрижим за онези, които имат нужда от помощ, като същевременно се придържаме към разбирането, че, за да излезем от инфлационния процес, е необходимо да създадем конкурентоспособност и инвестиции".

Според Христо Иванов големият залог е дали политическите сили са си извели поука от изминалите месеци и могат ли да водят диалог. Също така отбеляза, че не са добър знак арогантно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *