ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русия превежда долари на Турция за атомната централа

свят

Руската държавна компания "Росатом" е прехвърлила пари на поделението, което строи атомна централа за 20 млрд. долара на турското средиземноморско крайбрежие, туширайки опасенията, че проектът може да се забави заради западните санкции. Миналата седмица "Росатом" е превел 5 млрд. долара на базирания в Турция строител "Акюю нюклиър", като два подобни по размер трансфери са планирани за тази и за идната седмица, твърди високопоставен турски източник, запознат директно с въпроса. Руската компания пък посочва в официално изявление, че макар строителният обект да е най-големият от този вид в света, "текущите трансакции са значително по-ниски" от числата, посочени от турските власти. 

Централата е жизнено важна за Анкара, защото трябва да задоволи непрекъснато нарастващите енергийни нужди на турската страна. След като и четирите реактора бъдат пуснати в експлоатация, тя ще задоволява 10% от вътрешното потребление на електрическа енергия. Добрите икономически отношения между Русия и Турция датират от десетилетия и турският президент Реджеп Ердоган много внимава да не охлади връзките с Кремъл след руското нахлуване в Украйна. 

Проектът получава финансиране от най-едрия руски кредитор "Сбербанк", на който САЩ и Европейския съюз наложиха санкции, както и от "Совкомбанк" – също в наказателния списък на Запада. "Росатом", който е едноличен собственик на турския проект и на поделението, изграждащо централата, не са санкционирани. 

По информация на турския източник, финансирането ще покрие всички необходими доставки за следващите две години. Работата по първия реактор – "Акюю 1", започна през 2018-а, а две години по-късно стартира и изграждането на "Акюю 2". Всички дейности трябва да приключат до 2026-а. 

Според официалните турски представители, трансферите са жест на добра воля на руския президент Владимир Путин за ролята на Ердоган в знаковото споразумение, което трябва да "отпуши" износа на зърно от Украйна и да тушира тревогите за глобална хранителна криза. Двамата лидери трябва да се срещнат в Сочи на 5 август.

През март "Росатом" обяви, че има право да продаде 49% от проекта "Акюю" на инвеститор, но има "всички необходими ресурси и инструменти да завърши успешно изграждането на централата" дори със собствено финансиране. 

Подобно на петролната рафинерия, построена от бившия Съветски съюз близо до град Алиага през 70-е години на миналия век, руските инженери и строители са изградили и други стълбове на турската индустрия, между които завод за алуминий и предприятия за текстил и за производство на стъкло. Анкара купи и отбранителни ракетни системи от Москва след като не успя да сключи изгодна сделка с традиционните си партньори от НАТО, включително и САЩ. Турските военни посочват предимствата на руските системи като цена и предоставяне на технология.  

Русия остава и жизнено важен източник на енергийни доставки за Турция: една четвърт от турския внос на суров петрол и около 45% от природния газ, купени през миналата година, са руски. Което дава на Москва огромен излишък в двустранната търговия. В момента двете държави разработват механизъм, позволяващ на турската страна да плаща за част от енергийните си доставки от Русия в турски лири, информира на 28 юли Турската централна банка.

Отчитайки икономическата уязвимост на Анкара, европейските партньори и американците оказват натиск на Ердоган да се съобразява със санкциите им върху руските физически и юридически лица заради войната в Украйна. Въпреки че се въздържа да се присъедини към наказателните мерки, Турция доста гласовито подкрепя Киев: фирма, оглавявана от зетя на Ердоган, е доставила десетки въоръжени дронове за засилване на украинските военни сили. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *