ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ръст на зрелостниците, които от тази есен следват зад граница

докторанти

С 13% повече спрямо миналата година са българските зрелостници, които следват зад граница от тази есен, съобщиха пред БНР образователни експерти. Най-предпочитаната от тях дестинация остава Нидерландия, където обаче има недостиг на места за настаняване. Интересът към Великобритания след Брекзит е намалял с над 40%.

Между 8 и 10% от завършващите 12 клас у нас всяка година се ориентират към следване зад граница. Най-голям е интересът към Нидерландия, която се установява трайно на първо място след излизането на Великобритания от Европейския съюз, обясни Николай Христанов – мениджър "Висше образование" в агенция за образование в чужбина. 

"Германия и Австрия привличат също кандидати. Има интерес към Белгия и Италия. Забелязваме кандидати, които се ориентират поне към две дестинации. Настаняването във Великобритания е между 400 и 800 паунда на месец, Германия и скандинавските държави – между 800 и 1200 евро е месечната сума за издръжка. Сред най-желаните специалности са бизнес, компютри, психология, инженерни специалности, дизайн", каза той. 

Денислава Шишкова е студент четвърта година в Нидерландия – Международен бизнес и администрация и втора специализация – Мюзик маркетинг и ивент мениджмънт.

"Избрах да уча в Нидерландия, за да изляза от зоната си на комфорт, да разширя мирогледа си, да се реализирам в професионален и в лечен план. В Нидерландия имам много възможности за развитие, създаване на връзки. Това е подходящо място за живеене на един млад човек. Първоначално исках да уча в България, след това исках Англия, накрая стигнах до Нидерландия. Обучението в Нидерландия е приложно, фокусът е върху натрупване на опит, интензивно и ефективно. Заобиколена съм от мотивирани, креативни, вдъхновяващи хора, които изкарват най-доброто от мен", разказа тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *