ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С над 11 млн. лева ремонтират Концертната зала в Пловдив

Атанас Атанасов

Няколко ключови културни обекта в Пловдив ще бъдат ремонтирани с пари от Министерството на културата. Добрата новина им бе съобщена лично от министъра на културата Атанас Атанасов, който посети Града под тепетата. 

След среща с ръководството на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ министър Атанасов обяви, че Министерството на културата ще финансира с 2 803 962 лв. ремонта по консервация и реставрация на емблематичната сграда.

Той поясни, че тази сутрин е утвърдил протокола от обявената сесия за консервация и реставрация на Министерството на културата и гимназията ще получи финансирането. Тя е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Министърът подчерта, че ще бъде съставена широка комисия, за да може изборът по изпълнител на обществената поръчка да бъде възможно най-прозрачен и за да се гарантира, че е взето най-доброто решение. Комисия от експерти ще следи за изпълнението на ремонта, като поръчката ще бъде обявена в рамките на 10 дни.

Съвсем скоро ще приключи и сагата с ремонта на Концертната зала, стана ясно от думите на министъра на културата. Предстои до края на следващата седмица да се обяви обществената поръчка. „Над 11 милиона лева са заделени от Министерството на културата за ремонт на Концертната зала в Пловдив. Това е най-голямата сума за държавен културен институт в страната, почти 4 пъти повече в перото за капиталови разходи в Министерството досега" – подчертал Атанас Атанасов.

Той се срещнал с директора на Държавната опера в Пловдив – доц. Нина Найденова, с която обсъдили механизма за отпускането на средствата.

„В Министерството на културата не можем да извървим цялата процедура вместо Държавната опера, защото имаме работа по културните институти в цялата страна, но ще ги подпомогнем и с експерти, и с всичко, каквото можем“, заявил министър Атанасов и уточнил:

„Говорихме и за допълнително наемане на експерти, които да се занимават само с тази обществена поръчка. Вярвам, че може да се започне до края на годината. Това, което зависи от мен, ще бъде направено. Ако има нужда от допълнителни разходи, ще могат да кандидатстват и допълнително към Министерството по програмата за капиталови разходи“, посочил министър Атанасов.

Той отбелязал, че Пловдив е един от най-големите бенефициенти при Министерството на културата, защото получава финансиране и за художествената гимназия „Цанко Лавренов“, и за Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”. То ще получи пари за ремонт и реконструкция на подпокривното пространство, с което ще се разширят кабинетите, а освен това ще бъде изградена и нова репетиционна зала.

Сградата на училището, която се намира на ул. „Иван Вазов” 23, не е единичен паметник на културата, но попада в границите на групова архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.
Министър Атанасов съобщи пред медиите и че друга знакова сграда със статут на недвижима културна ценност от национално значение ще получи финансиране – става дума за Националната Априловска гимназия в Габрово. За нейната реставрация ще бъдат отделени 1 172 276 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *