ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Седем партии влизат в парламента при избори, ИТН изпада

маркет линкс проучване (bTV)

Седем партии ще влязат в парламента при предсрочни избори тази есен, ако се запазят настоящите нагласи сред избирателите. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2-10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са "Продължаваме промяната" – съответно 22,2% и 21,5%.

На трето място са БСП с 11,6%. Четвърти се нареждат ДПС с малко над 9%. Следва "Демократична България" с 8,3% подкрепа. "Възраждане" получават 7,6%, а "Български възход" на Стефан Янев – 4,3%. Останалите партии имат под 4%. Сред тях е и "Има такъв народ" с 3,2%.

Единствената политическа фигура, която все още има по-голямо доверие, отколкото недоверие, е президентът Румен Радев. 48% е доверието към него.

На сериозна дистанция, но втори след него, е бившият служебен премиер Стефан Янев – два пъти по-малък процент доверие – 24% и преобладаващо недоверие.

Доверието към премиера в оставка Кирил Петков е 22%, а недоверието три пъти по-голямо – 66%.

Подобно е отношението и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – 21% доверие и 66% недоверие, както и към Корнелия Нинова – съответно 20% доверие и 65% недоверие.

Същият процент доверие от анкетираните получава Христо Иванов, следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Станислав Трифонов, към когото недоверието според данните в изследването е най-високо.

На въпроса дали искат предсрочни избори, 43% от запитаните отговарят, че трябва да има нов кабинет в това Народно събрание. В подкрепа на предсрочни избори се изказват 41%, а 17% не могат да преценят.

"Тенденцията на спад на доверието в партиите от управляващата коалиция започна да се проявява от около месец февруари. Тя продължи включително и април, а в май имаше още следи от нея. Имахме индикации за нестабилност и назряваща политическа криза. Резултатите, които виждаме сега, и по-точно възстановяването на част от доверието в "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, по-скоро ни подсказа, че причините за този предишен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на много сериозната ситуация, в която се намираме", коментира пред bTV социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *