ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сезирането на КС за спецсъда е опит за спиране на реформата

Представяне на ново правителство нови министри Надежда Йорданова

Запознах се с искането на главния прокурор, с което той атакува закриването на спецсъда, но в него няма нови тези. Това е опит не само за отлагане, а за спиране на тази реформа. Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира това, че Иван Гешев сезира Конституционния съд за промените в Закона за съдебната власт по отношение на спецправосъдието.

Йорданова каза, че не е склонна за прегласуване на текстовете от ЗСВ, каквото искане имаше от Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет миналата седмица. ГС поиска още три месеца отлагане на пълното закриване на спецправосъдието, за да бъде изгладен проблемът със специалните разузнавателни средства. 

"В момента се правят опити за вдигане на шум, а не за работа по изпълнение на закона", каза Йорданова.

"Възможни са различни сценарии за процедурата по отстраняването на главния прокурор – събиране на нови доказателства, да се иска спиране на произнасянето по същество. Въпреки всичко очаквам и вярвам, че ще обсъдим по същество представените основания и ВСС ще се произнесе по тях", посочи правосъдният министър.

Тя настоя максимално бързо парламентът да започне работа по избор на нови членове на ВСС и съдии в Конституционния съд, защото иначе може да се стигне до сценарий двете институции да бъдат блокирани заради непопълнени квоти.

По-рано днес министърът на правосъдието участва в откриването на юридически форум в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *