ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шолц е за реформиране на ЕС и премахване на единодушието при вземането на решения

Олаф Шолц (Ройтерс)

Германският канцлер Олаф Шолц се застъпи за реформа и разширяване на Европейския съюз, призовавайки за постепенното премахване на единодушното вземане на решения във външната политика, както и в други области като данъчната политика. Говорейки в Берлин в събота пред близо 300 делегати на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Шолц посочи необходимостта от реформи в ЕС, за да го подготви за нови членове. „Знам, че имаме още много работа за убеждаване на някои страни членки в правилността на такова едно решение“, е казал германският канцлер. „Въпреки това изяснявам: ако геополитическа Европа е нашето желание, то тогава решенията с мнозинство са победа, а не загуба на суверенитет“, подчертава той. „Единен Европейски съюз, състоящ се от 27, 30, 36 държави, в които живеят повече от 500 милиона свободни и равни граждани, може още повече да увеличи тежестта си в този свят“, твърди Шолц.

При това той отбеляза, че не трябва да се пренебрегват опасенията на малките държави членки. „И в бъдеще всяка страна трябва да бъде изслушана с проблемите си, всичко останало би било предателство към европейската идея“, отбелязва ръководителят на германското правителство. В същото време той се застъпи за по-голяма автономия, включително военна независимост, на Европейския съюз. Канцлерът призовава за координирана доставка на оръжие и оборудване, създаване на сили на ЕС за бързо реагиране до 2025 г. и истински щаб на ЕС за европейските въоръжени сили.

„Трябва уверено да вървим напред със съвместните европейски отбранителни усилия“, подчертава канцлерът. Той също така призовава страните членки на ЕС да разрешат конфликтите във финансовата и миграционната политика. По-специално, според Шолц, е необходимо да се вземат мерки за намаляване на нелегалната миграция и в същото време да се осигури приток на квалифицирани работници от чужбина.

ПЕС се състои от 33 европейски партии. В петък конгресът

избра бившия шведски премиер Стефан Льовен за нов председател.

На събитието Шолц, Льовен и Клингбайл казаха, че целта на ПЕС на европейските избори през 2024 г. е социалдемократите отново да станат най-силната група в Европейския парламент. Консервативната Европейска народна партия в момента е най-силната партия в Европарламента, изпреварвайки социалдемократите и социалистите. В резолюцията след конгреса се говори, наред с други неща, за по-нататъшна подкрепа за Украйна, включително военна подкрепа, и по-нататъшни санкции срещу Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *