ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ще подкрепим намален ДДС за всички основни хранителни продукти

Иван Иванов

Министерството на земеделието ще подкрепи искането на хлебопроизводителите за намалена ставка на ДДС за всички основни хранителни продукти – това каза пред журналисти  ресорният министър Иван Иванов.

Предложението е за 9% данък върху храните от т.нар. малка потребителска кошница.

"Гарантирам, че ще положа максимални усилия това нещо да се случи. Това е нашата политика, но все пак решението ще се вземе в коалиционен формат", зарече се министърът.

"Като партия ние подкрепяме намаляването на ДДС и това е залегнало в нашата предизборна програма – така че, за себе си гарантирам това нещо и за представителите на БСП в правителството", допълни Иванов.

Следващата седмица земеделският министър ще се срещне с представители на големите хранителни вериги у нас, за да обсъдят възможности за предлагане на  повече български храни по щандовете на веригите. 

„Ще оцелеят фирми, които са енергоспестителни,които имат модерно производство, които имат финансови запаси, които поддържат квалифицирана работна ръка, които имат сигурен пазар. Тъй като работим в ситуация на форсмажор, най-големия удар ще поемат малките квартални пекарни, които нямат финансови ресурси, за да покрият трупащи се загуби“, заяви вчера пред БНР Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ свиващият се бюджет за готови закуски ще се отрази неминуемо на малките производители, които имат точно определен асортимент. 

Хлебопроизводството и сладкарството са най-енергоемкият бранш в преработвателната промишленост. Хлябът се произвежда предимно вечер, посочи Кукушева.

„Ако енергията се покачи в рамките на 400%, синьото гориво се покачи 500%. При нас двата енергоизточника са структуроопределящи за стойността на хляба“, допълни тя.

За първи път от години цената на тон брашно е прехвърлила 1000 лева, обясни Кукушева.

Голямото количество реколта не определя цената на пшеницата, тя е борсова стока, а в резултат на пандемията и напечатаните пари има много свободни пари, които търсят стоки, допълни Мариана Кукушева.

Според нея е мит заиграването с грамажа на хляба.

„Намаляването на грамажа с 20 до 50 грама едва ли би могъл да реши въпроса с декапитализацията на съответният хлебопроизводител“, коментира Кукушева, като не отрече, че има и такива опити.

Опаковките също са поскъпнали, а движението в цената на солта е от 12 стотинки до 1.60 лева, отбеляза тя.

Мариана Кукушева е песимист, че браншът ще оцелее 100% под напора на високите цени.

Кукушева припомни предложението да бъде въведен 9% ДДС за всички храни у нас. „Потребителят заслужава тази социална стъпка“, допълни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *