ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

След влизане в еврозоната цените в магазините ще са в две валути

Атанас Пеканов

Една година след влизането на България в еврозоната цените в магазините ще бъдат показвани и в двете валути. Това заяви по Нова телевизия, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че в Националния план за въвеждане на еврото е зададено, че месец след въвеждането му гражданите ще могат да плащат и в двете валути. Отбеляза още, че срокът в Хърватия за същото нещо е две седмици. Вицепремиерът обясни, че рестото на хората ще бъде връщано в евро с цел парите да се обменят по-бързо и ефективно.

Шест месеца след влизането в еврозоната обмяната на парите ще се извършва безплатно във всички пощи и търговски банки, уточни Пеканов. "В Централната банка обмяната ще е безплатна завинаги. И след 10 години човек, ако намери 10 лева вкъщи, ще може да ги обмени безплатно в Централната банка'', добави още Пеканов.

Курсът на лева спрямо еврото, при който ще влезем в еврозоната, е фиксиран и ще бъде 1,95583, заяви още той.

Рискът, пред който ще бъдем изправени след присъединяването ни към единната валута, е спекулата в цените. По темата Пеканов обаче обясни, че гражданите ще имат възможност да подават сигнали за нелоялни търговци. В някои страни имало черни списъци, където били изброявани всички обекти, които са излъгали в курса, уточни Атанас Пеканов.

Според него допълнителната инфлация, която има в момента в страната, едва ли ще ни спре да влезем в еврозоната. Той добави, че това е шанс, който стои пред нас да  спечелим милиони от по-ниски лихви.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *