ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Социалният министър не очаква популистки предложения за бюджета

Георги Гьоков

Ако промените в държавния бюджет и бюджета на общественото осигуряване бъдат приети така както са предложени, правителството няма да има проблем те да бъдат финансирани. Това коментира социалният министър Георги Гьоков, след като Народното събрание одобри на първо четене законопроектите.

Министърът не прогнозира какви промени между двете четения ще бъдат внесени от опозицията, но изрази очакване да няма популистки предложения:

"Да са в полза на хората, но да са възможни и за бюджета",  каза социалният министър и уточни, че не очаква изненадващи предложения за промени в бюджета и в пенсионната система от страна на коалиционните  партньори.

В тази ситуация на политическа криза рискът да не мине бюджетът е налице, но няма да бъде честно спрямо българите. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди откриването на Кариерен форум "Подкрепа за кариера в изкуството и културата" в Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

,,Спомняте си как 46-ото Народно събрание в пенсионноосигурителната сфера прие доста рискови и неразумни за бюджета решения, но се справихме, това правителство се справя с тези предизвикателства'', каза Гьоков. 

Министърът изрази задоволство, че на първо четене е приета актуализацията на бюджета на НЗОК и Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет. 

"Имаше риск за големия бюджет, като имаше заявки, че няма да бъде подкрепен в цялост", каза той. Според него разумът е надделял, защото този бюджет е за хората.

,,Надявам се на конструктивност от народното представителство и да не правят популистки предложения. Чух заявките на парламентарните групи, че ще направят предложения между първо и второ гласуване, но чух и финансовият министър, който каза, че разумните предложения ще бъдат приети'', коментира Гьоков.  

,,Когато правихме актуализацията на бюджета, взехме предвид заявките на коалиционни партньори. Мисля, че оттам няма как да дойде изненада'', заяви Гьоков.

Той обясни, че няма представа какво би могло да излезе като предложения от другите парламентарни групи – ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Надявам се това да са разумни предложения, които да са в полза на хората и да са възможни за бюджета. Който и да дойде да управлява или ако това правителство продължи, приоритетите няма да са по-различни от тези, записани в споразумението като средносрочни и дългосрочни, а краткосрочните са за подкрепа за хората и бизнеса във времена на инфлация", посочи Гьоков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *