ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Социалните помощи да се обвържат с размера на линията на бедност

Георги Гьоков

Парламентарната социална комисия одобри предложението на БСП да се отпуска еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година освен на семействата, чиито деца са записани в първи клас, но също на тези във втори, трети и четвърти клас. В момента такава помощ се дава на първокласници и осмокласници и е в размер на 300 лева.

Председателят на комисията Георги Гьоков от групата на социалистите аргументира предложението: "Ние сме предложили от 1-ви до 4-ти клас, за да направим първата стъпка, за да не натоварваме излишно Бюджета, с евентуално разширяване до 8-ми клас, или каквото е задължителното образование по Конституция в Република България".

Социалните помощи да се определят на базата на размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет. Това предвиждат промени в Закона за социално подпомагане, внесени от МС, приети на второ четене в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Сега социалните помощи се определят на база на гарантирания минимален доход. 

Безработните, които отговарят на условията за подпомагане с месечни помощи, но отказват участие в програми за заетост, да се лишават от тази подкрепа за срок от шест години, гласи друга промяна. Досега срокът беше една година. 

Министърът на труда и социалната политика и упълномощени от него лица имат право на достъп до данни от информационните системи, регистрите и базите данни в областта на социалното подпомагане, поддържани от Агенцията за социално подпомагане, при спазване на изискванията на Закона за електронното управление и Закона за защита на личните данни, предвиждат още част от приетите текстове. 

Цялата философия на промените са свързани с това да се гарантира адекватната помощ на лицата, за които се предвижда социално подпомагане, коментира служебният зам.-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *