ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Според Тагарев новите самолети ще излязат към 3 млрд. лева

тодор тагарев

Новите осем самолета F-16 ще излязат към 3 млрд. лева. Това обяви Тодор Тагарев – военен експерт и бивш служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков от 2013 година. Той участва във форум за рисковете пред сигурността на България, откъдето коментира, че оскъпяването ще дойде от ДДС, който ние ще трябва да платим. Очаква се той да е около 500 млн. лева.

Също така Тагарев обясни пред БНР, че това са пари, които отиват не за отбрана, а по чисто финансов въпрос. Към тези пари има също мита и транспортни разходи, стана ясно от заседанието на комисията в парламента преди предложението да влезе в зала.

Според Тодор Тагарев през последните години инвестициите в изтребителната авиация поглъщат голяма част от инвестициите, които са нужни и за останалата част от армията.

Според него президентският екип, включително и министърът на отбраната Димитър Стоянов "подгряват" чрез американските самолети общественото мнение. Тагарев допълни, че няма да имаме готовност да използваме изтребителите не само до 2028 г., но и до 2030 г. като това е последната информация, която Тагарев е получил.

"Ако допуснем, че първите 8 са платени – само за изтребителите, която е много малка част от отбраната и от необходимите ни способности, има опасност да отидат 5 млрд. лева.

Рискът е не да не можем да контролираме въздушното си пространство, а да нямаме прекъсване в подготовката на пилотите и да се наложи временно да разчитаме на наши съюзници да контролират въздушното пространство. И заради това сме готови да дадем 5 млрд. лева", коментира военният експерт.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *