ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Спряно е преназначаването на прокурорите и следователите от спецпрокуратурите

Висш съдебен съвет

След Съдийската колегия и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да не преназначава прокурорите и следователите от двете специализирани прокуратури,  докато Конституционният съд не се произнесе по искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, с които беше закрито спецправосъдието. 

Решението, което беше прието единодушно, се позовава на разпоредба от Административно-процесуалния кодекс, според която, когато е допуснато до разглеждане по същество искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон, то негово действие се спира до окончателното произнасяне на Конституционния съд.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и веднага след това я спря до произнасянето на Конституционния съд.

Съдът беше сезиран от главния прокурор Иван Гешев с искане да обяви за противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, с които от 28 юли спецструктурите престават да съществуват.

Според мнозинството в Съдийската колегия процедурата по преназначаването на съдиите трябва да бъде замразена до произнасянето на конституционните съдии.

Делото засега е сама на етап събиране на становища от институции, неправителствени организации и юристи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *