ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Станахме свидетели на коалиция за фалшификация на вота на гражданите

Парламент заседание Кирил Петков

Нека да кажем ясно – днес не станахме свидетели на коалицията на хартиената бюлетина. Това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани. Напълно недопустимо е. От всички проблеми, които имат българските граждани, те решиха, че най-важното решение, което трябва да се вземе, е тази фалшификация и това връщане назад във времето на прехода. Задкулисието се опитва да се върне по всякакъв начин и явно борабата ще е дълга.  

Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бяха приети на първо четене промени в Изборния кодекс, с които се върна гласуването с хартиена бюлетина.  

В брифинга участие взе и бившият вътрешен министър Бойко Рашков. 

"Показвам ви бюлетини и избирателни протоколи, които са абсолютно неразбираеми за никого. Когато се гласуваше с хартиени бюлетини, броят на недиствейтелните бюлетини беше стотици хиляди и това се отразяваше в полза на определена партия. Връщането на хартиената бюлетина е връщане към едно минало. Гласуването с хартия е допотопно. Днес не коментирахме как да усъвершенстваме гласуването с машини и как да се въведат други модерни методи за гласуване", каза той.

"Свидетели сме на богата съдебна практика за купуване и продаване на гласове. Тази практика беше най-разпространена, когато се гласуваше само с бюлетина. Майстори в това отношение бяха ГЕРБ и ДПС. С въвеждането на машинното гласуване се тушира до известан степен възможността да се манипулира вота на българските граждани, но не спря криминалния вот – двете партии, които споменах, продължиха да купуват и продават гласове. Ще ви кажа, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е избран с 42 подвижни избирателни секции в Кърджали. За тези 42 случая вече има образувани досъдебни производства, защото самите хора не са знаели, че са болни и трябва да гласуват в такива подвижни избирателни секции. Така се избира този лидер. Това не е истински политически лидер, защото ако МВР наистина беше милиция, той нямаше да бъде в пленарна зала", обяви Рашков.   

"Аз ще ви демонстрирам как една бюлетина много лесно се превръща в недействителна", заяви от своя страна Михал Камбарев. 

"Преди това искам да ви припомня за една среща на един от партийните функционери на ГЕРБ в Пловдив. Има видео в YouTube и всеки може да го види. Казва се "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори". Там на заседание на пловдивската структура на ГЕРБ г-н Тотев казва – "Броят на недействителните бюлетини не е този, който искаме да имаме. Особено в тази част. Имаме тука няколко начина, г-н Заков мога да го похваля. Направи няколко бюлетини невалидни в неговата секция. Като цяло, броят на невалидните бюлетини не е най-добрия. Всички знаем, че това е един от начините, с който можем да имаме предимство", завършва г-н Тотев. През 2017 година недействителните бюлетини са били 170 000, а през 2022 година са били 1900. Най-лесният начин за превръщане на една бюлетина в невалидна е като член на избирателната комисия си нацапа пръстта с мастило и докосне бюлетината, за да остави отпечатък. Така бюлетината вече е невалидна. Това с машина не може да стане", обясни Камбарев.  

"Днес е една тъжна вечер за представителната демокрация в България. Връщаме се към времената, когато статуквото печелеше служебни победи на изборите в тази страна", добави Милен Матеев.

"Това е само първата крачка. Предстои втора крачка и тя ще е много скоро. Срокът за приемане на един законопроект е 44 дни. "Хартиената коалиция" е на път да постави рекорд и да приеме законопроект за 17 дни. Ясно е защо е това бързане. Искат още на следващите избори да спечелят служебна победа", категоричен бе Матеев.  

"Искаме да кажем, че няма да се предаваме. Ще се борим за всяка една промяна между първо и второ четене. Българският народ трябва да знае, че има поне 53 депутати, които защитават свободата и фалшификацията на вота", завърши Кирил Петков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *