ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Стефан Янев си представя коалиция между всички партии

Парламент Стефан Янев

"Ако "Български възход" получи третия мандат, не изключвам подкрепа от никого. Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза." Това заяви пред NOVA председателят на "Български възход" Стефан Янев. "Ако отсега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство. Отговорната задача на политиците в Народното събрание е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората", каза още той, запитан, ако му бъде връчен третият мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ. Янев беше категоричен, че с дела ще покаже, че това реално не е така.

"Какво прилагателно ще сложат на правителството, дали ще бъде с експерти, или ще е с хора, които са политически свързани – не ме притесняват тези етикети, защото същността на това, което би могло да се случи, ще бъде достатъчно прозрачно представена на обществото. Вярвам, че такъв тип конструкция не може да се случи без коалиционно споразумение, което е споделено между всички партии, които го подкрепят", подчерта лидерът на БВ. И допълни: "Принципите, приоритетите, около които се прави това мнозинство и се изгражда това коалиционно споразумение – трябва да са ясни и подкрепени от всички партии, които застават зад него."

Според него идеалният вариант за кабинет е правителство с всички парламентарно представени партии: "Това е коалиция 200 плюс депутати. Не говорим за партиите анблок, а да кажем с някои от партиите – частична подкрепа. Това е въпрос на технология, разговори и възможности. Песимистичният вариант е 160 плюс депутати. Тоест три партии няма да бъдат достатъчни. Вероятно четири партии, които подкрепят този тип коалиционно споразумение. Евентуално мнозинство, което да излъчи правителство." Той не изключи подкрепа от нито една партия в парламента. "Никого не изключвам. Доколко това е реалистично – ще се види от разговорите. Когато виждаме поведението на партиите, фокусирани върху един или друг проблем и търсене на конфронтация, това не предполага лесен диалог", счита Янев. "Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза", изтъкна депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *