ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съмнения за конфликти в БСП заради рокадата в правната комисия

Парламент Явор Божанков

Смяната на ръководството на правната комисия в парламента породи съмнения за конфликти в БСП, както и че инакомислещите в партията биват санкционирани. Внезапно тази сутрин пленарната зала освободи социалиста Явор Божанков като зам.-председател на праната комисията, а той зае поста само преди седмица. На негово място бе избрана Мая Димитрова – също депутат от левицата. Предложението за промените беше направено от лидера на социалистите Корнелия Нинова. Божанков бе избран за член на комисията по конституционни въпроси.

Появиха се предположения, че причината за рокадата са изразени от депутата мнения, противоречащи на заемани от левицата позиции по ключови теми. Преди ден Божанков каза в интервю, че не бил съгласен с партийната позиция по темите за изпращането на военна помощ на Украйна и за връщането на хартиения вот. Той коментирал, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне аргументите си. От думите му става ясно, че ще обмисли как да гласува в пленарната зала по промените в Изборния кодекс. Появи се информация, че депутатът не е участвал в гласуването вчера решение за изпращането на оръжия на Украйна. Тогава от левицата гласуваха "против".

"Разговарял съм с колегите. Не е изненада за мен преместването ми от правна комисия", обясни социалистът пред репортери в кулоарите на парламента. Увери, че това не е станало без негово знание и допълни, че няма нищо драматично. "Отстраняване, изключване не е точен термин, не е точната дума, тъй като заедно с колегите сме го решили това", посочи той. "Комисията по конституционни въпроси е не по-малко важна", отбеляза Божанков. И подчерта, че ще продължи работата в нея с всички усилия, и смята, че там ще бъде полезен. 

На въпрос, свързан с негови изказвания за хартиената бюлетина и за Украйна, отговори, че всеки има право на собствено мнение, на нюанси, но това се зачитало в БСП. "Факт е, че щом мога да говоря и да изразявам мнението си, има свобода и демокрация", заяви той. Попитан какво е мнението му за хартиената бюлетина, отвърна: "След мъничко влиза точката в дневния ред и всички ще разберете."

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *