ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Св. Андрей пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа

катедралата Патрас

На този ден Православната и Католическата църква почитат паметта на Св. Апостол Андрей Первозвани (Андреевден).

Свети Андрей Первозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли (общо са 13, след предателството и смъртта на Юда е избран 13-ти апостол), брат на Свети Петър. Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. Той е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието около средата на първи век.

В българския народен календар този празник е познат под различни имена (Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден) за различните краища на България. Вярва се, че от 30 ноември денят започва да расте ("наедрява"), колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна жито, грах, царевица, боб, леща и други, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава "високи" (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По българското Черноморие той е почитан наравно със Свети Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че Свети Андрей е баща на Свети Никола.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, като се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!" Още се смята, че мечката е главната част от празника и се закача до най-близката стена до масата картина или нещо приподобяващо мечка.

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития. Смята се за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

Свети Андрей Первозвани загива с мъченическа смърт.

Главното светилище на светеца е Църквата на Свети Андрей в гръцкия град Патра. Разположен е на южния бряг на Коринтския залив, на полуостров Пелопонес на 215 км западно от Атина. Градът е построен в подножието на планината Панахаикон, и гледа към залива Патра.

Изобразяват Свети Андрей Первозвани като възрастен мъж с дълга (на Изток често разрошена) бяла коса и брада, държащ Евангелието в дясната си ръка, понякога подпрян на crux decussate.

Светецът покровителства Шотландия, Русия, Сицилия, Гърция, Румъния, Амалфи и Луква (Малта), Прусия, както и рейнджърите от армията, моряците, рибарите, търговците на риба, плетачите на въжета, певците.

Именници днес са: Андрей, Андриана, Андреа, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *