ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Тагарев: Ако помогнем на Украйна, вероятно ще бъдем компенсирани

тодор тагарев

"България има достатъчно въоръжение, което да предостави на Украйна", това заяви за "Евро Нюз" бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. По думите му, ако страната ни окаже военна помощ, има голяма вероятност тя да бъде финансово компенсирана от Европейския съюз.

България разполага с достатъчно боеприпаси, които са с определен срок на годност и ресурс, отбеляза Тагарев и поясни, че след като тези срокове изтекат, страната ни, така или иначе, ще трябва да плаща милиони левове за унищожаването им. Ето защо по думите му пред нас стоят два въпроса – или да предоставим военна помощ на Украйна, или да хвърлим едни пари за унищожаването на старите оръжия.

"А ние определено имаме какво да предоставим – имаме много боеприпаси, имаме преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела", които са около 50-годишни, но в момента могат да вършат прекрасна работа срещу иранските дронове", добави Тодор Тагарев.

Той заяви, че е важно на масата да се сложат всички възможности, които страната ни може да предостави. Според него е важно Украйна да се подпомогне първо с тази помощ, от която има нужда в момента.

Военният експерт посочи, че вече немалко страни са осигурили много стари, съветски оръжия на Украйна и в замяна са получили не нови, но доста по-модерни от досегашните, с които са разполагали.

"Европейският съюз ежемесечно или всеки втори месец, когато прецени, че има потребност, заделя още 400-500-600 милиона евро. И съответно страните, които дават помощ, могат да бъдат компенсирани“, уточни бившият министър на отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *