ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Тази нощ връщаме часовника с един час назад

часовник смяна на времето

В неделя, 30 октомври 2022 г., в 04:00 ч. сутринта, България се връща към астрономическото часово време, наричано също и зимно часово време. Тогава часовникът се мести с един час назад  – 04:00 часа става 03:00 часа.

С постановление на Министерския съвет от 26 януари 1979 г. в страната се въвежда лятно часово време, като всяка година за периода от 1 април до 30 септември часовниците се преместват с един час напред. На 1 октомври часовниците се преместват с един час назад и страната преминава към астрономическото време. От 1997 г.  лятното часово време в България започва да се  въвежда в 03:00 ч. през последната неделя на март, а връщането към астрономическото време – в 04:00 ч. през последната неделя на октомври.

Настоящите правила в ЕС са въведени  в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на Комисията, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84 процента от запитаните отговарят, че  искат да се прекрати смяната на часовото време заради множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората вследствие нарушаването на биологичния им ритъм. 

На 26 март 2019 г. ЕП приема решение, според което страните членки трябва да информират ЕК до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. В случай че съответната страна членка избере лятното часово време, последната смяна, която трябва да направи, е през март 2021 г., а ако избере зимното часово време, последната смяна трябва да е през октомври 2021 г. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *