ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Трети неуспешен опит за избор на председател на парламента

Вежди Рашидов, парламент

Провали се и третият опит да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Втори ден продължава пилотното заседание на новия парламент. То не може да бъде прекратено, докато не бъде излъчен председател. Това обаче се оказа непосилна задача за депутатите. Агонията с гласуванията и дългите почивки за консултации продължава.  

Народните представители първо утвърдиха правилата, при които ще протече гласуването за пръв сред равни. По-късно бяха препотвърдени номинациите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Кандидатите вече са четирима, след като късно снощи от втората по-големина политическа сила – "Продължаваме промяната", оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев. Минчев и Желязков бяха основните претенденти за поста. На предишните две гласувания винаги двамата оставаха на балотаж. На финала обаче нито един от двамата не успяваше да събере мнозинство. С оттеглянето на Минчев проблемът очевидно не се решава. 

Сега на вота в залата Йордан Цонев получи 99 гласа "за", 96 "против“", 43 "въздържал се"; Кристиан Вигенин – 30 "за", 46 "против", 162 "въздържал се"; Петър Петров – 27 "за", 97 "против", 114 "въздържал се". Росен Желязков – 102 "за", 97 "против", 39 "въздържал се".

Първо председателстващият заседанието Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС забрави да подложи на гласуване кандидатурата на Желязков. Той тръгна да обявява почивка, а после гласуване на балотаж. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова му напомни, че трябва да бъде гласувана и номинацията на Желязков. "Колеги, да видите, че който изберете – не е лесна тая работа", пошегува се Рашидов, който обаче е видимо изнервен от ситуацията.

На балотаж отидоха Йордан Цонев и Росен Желязков. Йордан Цонев получи 35 "за", 95 "против" и 43 "въздържал се", а Росен Желязков – 102 "за", 97 "против" и 39 "въздържал се".

След провала на третия опит Рашидов обяви един час почивка. Той призова депутатите да помислят, тъй като ще имат последен шанс да излъчат председател на парламента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *