ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Туристическият сектор преодоля последствията от пандемията

Туризъм - колапс - летен сезон

Туристическият сектор е преодолял последствията от пандемията. През август 2022 г. резервациите са се увеличили с 25% спрямо август 2020 г. и със 7% спрямо 2019 година. Броят на заетите легла по хотелите също нарасва и достига пиковата си стойност. Става дума за над 330 000 нощувки, което е с 28% повече спрямо срива през 2020 г. и с 2% над 2019 година.  

Все още бройките на резервациите не могат да достигнат тези отпреди кризата и това се дължи изцяло на по-малкото посещения на чуждестранни туристи. Броят на нощувките, резервирани от страна на български летовници, се повишава значително. Това се отчита, както спрямо първата година на пандемията (с 25%), така и в сравнение с годината преди нея, като увеличението е с 13 процента. 

Ситуацията е идентична с броя на пренощувалите лица. Българските туристи нарасват с около 25% спрямо август 2020 година. Чужденците, които са отсядали в нашите хотели, намаляват в сравнение с 2019 г., но спрямо 2020 г. броят им скача почти тройно.

Повечето чужденци продължават да посещават предимно по-големи хотели с повече звезди в познати им дестинации, докато при българските туристи се вижда предпочитане на почивки в по-малки хотели и къщи за гости.

Увеличаването на броя на туристическите резервации е най-високо в Северозападния район (основно в областите Враца и Монтана) и в Южния централен район (основно в областите Кърджали и Хасково). 

Увеличеният брой туристи води и до по-големи приходи за туристическия сектор. През август 2022 г. те са над 450 млн. лв. – с 127%, или над 250 млн. лв., повече от тези през 2020 година. Ръст има и спрямо август 2019 г, което е с 19 процента.

Приходите от нощувки на чуждите граждани са по-високи заради ориентирането им предимно към по-големи хотели. През август 2022 г. българите са платили средно по 58 лв. на нощувка, а чужденците – 83 лева. От курортните комплекси най-много спрямо август 2020 г. са се увеличи приходите на "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", които разполагат и с най-голяма леглова база.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *