ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Учени от три континента в Пловдив заради изкуствения интелект

конференция

Пловдив е най-старият постоянно обитаван град в Европа. Такава визитка може да се открие на сайта на пловдивската община. Но независимо че се рекламира с миналото си, Пловдив демонстрира и че е няколко крачки напред в бъдещето.

След като в началото на годината Пловдив се похвали, че на негова територия за първи път училище ще подготвя програмисти на изкуствен интелект, в края на септември в града под тепетата се проведе и международната научна конференция на тема „Изкуственият интелект в сферата на сигурността – предимства и заплахи“. Тя бе организирана от Висшето училище по сигурност и икономика.

В нея участваха около 70 учени от Европа, Азия и Африка. Те определиха научния форум като изключително актуален, навременен и интересен, със съществен принос за бързо развиващия се сектор на изкуствения интелект.

Участниците бяха приветствани от пловдивския кмет Здравко Димитров.

Изнесени бяха над 60 пленарни доклада, разпределени в три научни панела, акцентиращи върху темите като „Системи с изкуствен интелект в сигурността“, „Икономически растеж и устойчиво развитие“ и „Изкуственият интелект в администрацията, публичният мениджмънт и социалните науки“. 

Сред лекторите бяха академични авторитети от Словакия, Латвия, Полша, Узбекистан, Грузия, Сърбия, Северна Македония, Албания и Нигерия. От българска страна взеха участие учени от Института за държавата и правото при Българската академия на науките, Академията на Министерство на външните работи, Университетът за национално и световно стопанство, Тракийският университет в Стара Загора, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Нов български университет ,Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Висшето училище по сигурност и икономика.    

Основният доклад на международната конференция изнесе директорът на Института за държавата и правото при Българската акдемия на науките – проф. д-р Ирена Илиева. Той бе на тема „Предложението на ЕС за изкуствен интелект“. В него Илиева обърна внимание, че освен всичко положително, което носят със себе си технологиите, не трябва да се забравя, че бурното развитие на изкуствения интелект води до някои заплахи за основните права на човека. 

По традиция участниците получиха сертификати в края на форума, а докладите ще бъдат публикувани в сборник на Висшето училище по сигурност и икономика.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *