ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Учредиха партия “Изправи се България” с лидер Мая Манолова

Мая Манолова

Политическа партия "Изправи се България" с 867 делегати от цялата страна и с лидер Мая Манолова беше учредена днес.

След учредителното събрание новата партия започва обиколка на страната под мотото „Нов социален договор – твоят труд заслужава повече“. "Стартира и национална подписка с четири искания, като целта е правителството да даде подкрепата на българските граждани, която дават другите правителства на европейските страни", каза Мая Манолова.

"Нулево ДДС върху битовите сметки, върху стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата, необлагаем минимален доход за работещите в размер на минималната работна заплата, тавана на цените на основните хранителни продукти, дотиране на първите 60 л гориво за всяко домакинство месечно, което е с доходи под 2500 лв., преизчисляване на пенсиите на българските пенсионери на база осигурителния доход за предходната година", заяви Манолова.

„Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката. Стига толкова с подмяната. Днес учредяваме социалната партия на обикновените хора – „Изправи се, България“. Партията ще се бори за пенсионерите, работещите хора, дребните земеделски производители, самостоятелните майки, хората с увреждания“, каза още Манолова.

По думите й партията няма да е като никоя друга, защото вместо партийни организации стъпва на инициативни комитети и протестни групи, които се борят за различни каузи. Мая Манолова се ангажира, че не „групите за действие“ ще работят за началството, а ръководството ще работи, за да им помага да постигат каузите си.

„Заемам се с трудовата реформа в държавата! Трябва ни нов социален договор. Българите са работещи бедни! Докарани до бедност, въпреки труда си", обяви тя.

Нов социален договор – за голямата трудова реформа в полза на трудещите се: стремглаво увеличаване на минималната работна заплата, но с не по-малко от ръста на цените на малката потребителска кошница; въвеждане на почасово заплащане на труда; поетапно въвеждане на 4 дневна работна седмица; регламентиране на хоум-офиса.

Това е една от трите основни каузи, с които се заема новата партия редом с борбата с корупцията и опазването на зелена България.

На 1 май, по случай деня на труда от "Изправи се България" започнаха провеждането на шествие до триъгълника на властта, от където ще обявят стартирането на подписка с искане за подкрепа на домакинствата в кризата. Исканията им са за 0% ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата; Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата; Таван на цените на основни хранителни продукти; Дотиране на първите 60л. гориво за домакинства с доходи под 2500 лв./месец; и Преизчисляване на пенсиите на база средномесечен осигурителен доход за предходната година.

Лидерът на най-новата формация не спести критиките си и към управляващата четворна коалиция.

„Обикновените хора в България останаха без представителство, и за това специална заслуга има партията на Нинова. Виждаме десните мерки, но левите цели ги няма. Всички принципи на социалната политика в интерес на мнозинствата, на бедните и на потисканите, бяха предадени. Домакинствата бяха оставени сами да се справят с галопиращите цени, компенсациите за скъпия ток за фирмите спира от днес, пенсионерите бяха ограбени от правителството, олиото вече го има само на таблото на министерството на икономиката, хлябът Добруджа вече се продава за 2,79лв.“, каза Манолова.

Учредяването на новата формация подкрепиха редица граждански организации и инициативни комитети сред които майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, Златка Цвеева от инициативния комитет срещу изгарянето и депонирането на опасни отпадъци в гр. Пещера, пенсионери, които обжалват ощетяващото преизчисление на пенсиите, пациентски организации, работници, пострадали от некоректни работодатели.

Димитрина Русева от „Системата ни убива“ представи декларацията за индивидуално членство на сина си Христо (24 години), който е човек с физически увреждания, и е пожелал да се присъедини към "Изправи се България". Към партията се присъединиха и други от родители на деца с увреждания.

Ръководството на новата партия се състои от 37 члена като в него има представители на всички региони на страната и от различни професии. Най-голям е броят на юристите – 10, освен тях в Националната оперативна комисия влизат граждански активисти, предприемачи, мениджъри, лекари, учители, медицинска сестра, актьор, режисьор, енергиен експерт, защитници правата на хората с увреждания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *