ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Удълженият бюджет ще замрази минималната работна заплата

Левове

Удължаването на действието на сегашния бюджет 2022 г. би замразило минималната работна заплата. До съставянето на редовно правителство ще бъдат гарантирани всички социални плащания.  Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров.

Той посочи, че законопроектът ще даде възможност да бъдат изплащани увеличените социалноосигурителни плащания от юли и октомври 2022 г. през идната 2023 година.

От своя страна депутатът Георги Гьоков от БСП зададе въпроса защо държавата се отказа да вдигне минималната работна заплата като добави, че на практика това ще се случи с удължаването на досегашния бюджет, който ще важи и за догодина.

Той цитира Директивата на ЕС, която обхваща националните плащания: "В тази връзка на 10 август медиите оповестиха, че Министерството на труда и социалната политика ще предложи минималната работна заплата да бъде 770 лева. В края на октомври плановете на Министерството на труда и социалната политика вече са други – тя ще бъде замразена."

Депутатът отново попита какво ли е довело до този обрат и дали е справедливо държавата да остави работниците да мизерстват с такива заплати в тези условия на постоянно повишаваща се инфлация?!

От БСП са внесли предложение за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева. Гьоков заяви, че от левицата са категорично против размера й за следващата 2023 г. да бъде 710 лева. От левицата също така ще предложат нов закон, който да поставя условието увеличението на минималната работна заплата да се извършва съгласно Директивата на Европейсикя съюз.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *