ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Украйна иска от България оръжие и подкрепа за еврочленството ѝ

Олга Стефанишина

Украйна иска от България да предостави оръжие и подкрепа за еврочленството на страната. Това заяви вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина пред форума "ЕС среща Балканите", който се провежда днес в София.

Стефанишина заяви чрез видеопослание, че властите в Киев ще поискат оръжие от българската делегация, която трябва да пристигне утре в украинската столица.

България очаква Европейската комисия в най-кратки срокове да направи препоръка за предоставяне на Украйна на статут за страна-кандидат за еврочленство, заяви от своя страна външният министър Теодора Генчовска по време на форума.

Генчовска заяви, че Русия нарушава международното право и няма гаранции, че международният ред ще бъде запазен.

"Методите на войната и проявата на жестокост срещу украинското население, срещу деца, жени, се прави опит наистина силово да се ограничи правото на една независима държава да определя своето бъдеще, своята външна политика и политика за сигурност. Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия", посочи тя.

Войната в Украйна и разпределението на ваксините срещу Covid – това са само две от темите, които показват колко важни са сътрудничеството и общият европейски път – с това послание еврокомисарят Оливер Вархеи дойде у нас на форума "ЕС среща Балканите" три седмици след последното си посещение, като темата отново са споровете между България и Република Северна Македония.

"Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още обсъждаме този въпрос, защото мислех, че сме го решили преди две години. Сега той отново е на масата", каза той.

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди, че София остана на позицията, че българите първо трябва да бъдат вписани в конституцията, след това да бъде вдигнато ветото над Скопие.

"Това е условие, което е залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет по национална сигурност. Така че за нас е условие, което трябва да бъде изпълнено", посочи тя.

Евродепутатът Илхан Кючюк обаче призова за повече гъвкавост.

"Според мен най-реалистичното е, ако се отмени ветото, т.е. България даде зелена светлина за първата междуправителствена конференция между периода на първата междуправителствена конференция и отварянето на първата глава, да се потърси вариант за вписването българите като конституиращ елемент", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *