ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В болниците, които не променят заплатите, увеличението на клиничните пътеки ще е 15%

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

"В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните завадения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. … Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация".

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и обобщи, че болниците, които не постигнат заплатите, заложени в Националния рамков договор, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки:

"Дори и да не променят заплатите, те получават 15% увеличение на клиничните пътеки", добави тя. 

Тя подчерта, че МЗ трябва да помогне на изпитващите затруднения болници и да се намери необходимата методика, за да се създадат условия за по-високи доходи.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *