ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В парламента дебатират за смесеното гласуване

Парламент пленарна зала

Депутатите обсъждат на първо четене дали да се върне смесеното гласуване – с машина и с хартиена бюлетина.

Парламентът дебатира три законопроекта за промени в изборните правила.

БСП предлагат връщане на хартиената бюлетина, "Демократична България" настояват за достъп до изходния код на софтуера на всички формации, прескочили 4-процентната бариера, а измененията, внесени от "Възраждане", предвиждат видеонаблюдение и при броенето на резултатите.

По време на дебатите ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепата си за законопроекта на левицата, който предвижда връщането на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели.

От "Продължаваме промяната", "Възраждане"  и от "Демократична България" категорично се противопоставят за връщане на смесеното гласуване. Като аргументи посочиха увеличаване на разходите и множеството грешки в протоколите, които са констатирани преди въвеждането на масовото гласуване с машини.

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов оспори обвързването на ниската избирателна активност с премахване на хартиената бюлетина.

"Процентът хора, които казват, че заради машините не искат да гласуват, е толкова малък, че може би би се съпоставил с хората, които нямат доверие заради многото подправени протоколи. Хората не гласуват, не защото сме сложили машини, а защото не можем да взимаме решения в тяхна полза", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков контрира: "Нито машините, нито бюлетините гласуват. Гласуват хората. Но ние трябва да осигурим възможност на всеки да гласува и 1% да е тези, които се притесняват, и те са важни. И второ, трябва да направим общи усилия да генерираме доверие в изборния процес, защото това доверие е доверие в институциите".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *