ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Василев: Позицията на Радев за въоръжаването на Украйна е позорна

Пресконференция на ПП

Позицията на президента Радев, че давайки оръжие на Украйна, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние като партия няма да допуснем. Това заяви вицепремиерът, финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев на пресконференция на партията, на която участваха премиерът Кирил Петков и членове на Изпълнителния съвет на ПП.

Василев отбеляза, че икономическите и политическите действия на Русия спрямо България имат своя аналог в действията на СССР спрямо Царство в България, когато София запазва дипломатически отношения с Москва след 22 юни 1941 г., не изпраща войски на Източния фронт, но все пак е обявена война срещу нашата страна, окупират я войски и се налага да плаща репарации. "Отговорът тук не е на България. Отговорът тук трябва да бъде цяла Европа и това, което утре ще се случи с делегацията в Брюксел, ще бъде точно този общ отговор, така че никой да не си мисли, че България е самФа. България е изцяло част от европейското семейство", категоричен беше той.

Премиерът и съпредседател на ПП Кирил Петков подчерта, че при заминаването на българската делегация е Киев ще се обсъждат още много теми извън изпращането на оръжие: "Всички забравяме в момента, че в украинското пристанище имаме кораб със 17 моряци. Както знаете, има огромно количество жито например в Одеса. Можем ли да помогнем на Украйна с този износ? "Продължаваме промяната" е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България Има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси." Петков определи реакцията на Русия със спирането на газа за България като "изнудване".

Асен Василев заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Правителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място. По думите на Василев доставката на синьо гориво е спряна първо за Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията. Нито една държава в Европейския съюз не е платила до момента.

"Зад руските интереси стоят и трите милиарда, похарчени пари за "Турски поток" и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация", каза Петков. Той още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка. "Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна", отчете още той и добави: "Не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия:. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", категоричен е премиерът.

Вицепремиерът Василев отбеляза, че спирането на подаването на газ е едностранен акт, с който е нарушен договорът между "Газпром" и "Булгаргаз", които са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. "Това не ни учудва", каза той, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г. "Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари. През т. нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд., ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през "Кулата" и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд.", уточни финансовият министър. "Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията", подчерта той. И увери, че в момента няма намалено потребление към българските потребители.

"Виждаме една безпрецедентна икономическа агресия срещу България. Страната ти беше сложена в списъка от вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими със статута ѝ на посланик. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Украйна, тези неща се случват", отчете Василев. "Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме, е много ясна позиция от една страна – държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък", увери Василев. Ако някои ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар, добави той.

Премиерът беше категоричен, че всички договори на военната индустрия са с традиционни пазари на България, включително страни от НАТО и ЕС. "В момента всеки се опитва да се заиграва за тази тема, защото се опитва да се вкарва и клин в коалицията по тази тема", каза Петков.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *