ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища

Парламент Герб

Докато още течаха разговори между представителите на всички парламентарни групи за търсене на консенсус при избора на председател на 48-ото Народно събрание, Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви пред журналисти, че е представила на колегите си намерението да оттеглят от надпреварата кандидатурата на Росен Желязков

"Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие. Все още на председателския съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото Народно събрание. В момента критерият "събиране на мнозинство" за нито една от кандидатурите не може да се изпълни. Понеже има паритет и никой не отговаря на изискванията на текстовете на Конституцията", уточни Атанасова.

"След като няма съгласие, че най-голямата партия – тя трябва да излъчи председател, а и втората по големина политическа сила оттегли своята номинация, то ние сме съгласни третата да номинира председател. Съгласни сме и на друг подход – най-възрастният, най-опитният той да номинира", обясни председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите й няма значение какъв ще е подходът, стига Народното събрание да започне законодателната си дейност.

Предложението на "Продължаваме Промяната" да се водят консултации с всички политически сили за това как да се излезе от безпрецедентната криза, Атанасова коментира с думите: "Това е все едно вместо да се търси решение за хляба, да се предлагат зрелища".

Тя бе категорична, че не е нужно някой от парламентарната им група да ходи в някакво помещение, тъй като в пленарната зала, в открити заседания, в присъствието на медиите – всеки може да изкаже и да отстои публичната си позиция.

"От изпълнителната комисия на ГЕРБ и с решение на коалицията – аз, като председател на парламентарната група, заедно със заместник-председателя Румен Христов и заместник-председателите на ГЕРБ –  Томислав Дончев и Даниел Митов – сме оторизирани да взимаме всякакви решения от името на нашата парламентарна група ГЕРБ-СДС", подчерта Атанасова.

Ето защо тя поясни, че с колегите си не смята, че следва да се води разговор някъде извън пленарната зала на Народното събрание, където стои гербът, българското и европейското знаме и звучи химнът, а освен това и депутатите полагат клетва.

За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от парламентарните групи да предлага някакви разговори.

От своя страна Томислав Дончев напомни, че изборите са свършили и депутатите не трябва да се държат така, сякаш са в кампания.

"Хората са ни пратили тук, но не за да се състезаваме кой е най-атрактивен и кой е най-иновативен. Хората са ни пратили тук, за да свършим работа. Утре някой ще каже, че колективната ни неспособност да свършим работа, говори, че тази институция е безсмислена. И че ние, всички заедно и поотделно, сме безсмислени. Това е най-лошият вариант, до който ние сме съвсем близо" – предупреди Дончев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *